Hoe voordelig zijn warmtepompen?

 

Wij krijgen regelmatig de vraag of het interessant is om een warmtepomp te plaatsen. Omdat je iets te veel zonne-energie hebt, kun je op een efficiënte manier  uw woning verwarmen of koelen met een warmtepomp. Waarom een warmtepomp en niet gewoon een elektrisch vuur bijzetten? Een warmtepomp geeft een hoger rendement. Dit wil zeggen dat als u een warmtepomp van 6 kw in werking zet, deze maar 1,5kw/u verbruikt. Als je echter een gewone verwarming in werking zet van het zelfde vermogen zal deze 6kw/u verbruiken dat is een verschil van 4 keer meer verbruik. Dit zijn de cijfers voor een lucht/lucht warmtepomp. Voor een lucht/water warmtepomp kun je reeds hetzelfde rendementen behalen.

Als u dit bekijkt voor een woning van 120m² vloerverwarming, kun je reeds met een verbruik van 4000 kw/u heel uw woning voorzien van verwarming en warm water. Dit is dan met ondersteuning van een zonneboiler. Als u nu reeds bekijkt hoe uw woning moet geïsoleerd zijn, zal u zeker niet meer nodig hebben. De nieuwe woningen die nu gebouwd worden moeten een lager k-waarde halen. Hoe lager uw k-waarde hoe lager kan uw warmtepomp worden en zal zijn verbruik ook lager liggen. Hierdoor is dus de kostprijs veel lager.

De K-waarde bepaalt het globale niveau van de thermische isolatie van het gehele huis. Zij houdt rekening met de warmteverliezen via de buitenmuren, de daken, de vloeren en de vensters. Voor de Brusselse en Vlaamse regio geldt een maximale K-waarde van 40. In de Waalse regio geldt een maximale K-waarde van 45. Hoe lager de coëfficiënt, hoe beter het huis geïsoleerd is.